Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n äskettäin julkaiseman ennusteen mukaan jopa lähes 1,5 miljoonaa somalialaista saattaa joutua siirtymään kotiseudultaan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Nälänhädän riski on suurempi kuin koskaan, koska maata koettelevalle tuhoisalle kuivuudelle ei näy loppua. Kansainvälisen yhteisön tuen kiireellinen lisääminen on välttämätöntä nälänhädän torjumiseksi.
Somalialainen Hawo Aden Kerow, 91-vuotias iäkäs nainen Gaabatan kylästä, saapui kesäkuun alussa Ladanin leirille Etiopian rajalla sijaitsevan Doolowin kaupungin laitamille.
”Olen syönyt puiden parkkia veteen sekoitettuna lähes kuukauden ajan, ja olen matkustanut kävellen. Olen nälkäinen, tarvitsen ruokaa, suojaa ja asuinpaikan”, Hawo Kerow kertoi paikallisille toimittajille maan sisäisille pakolaisille perustetulla leirillä. ”En tunne ketään, jolta voisin pyytää apua, olen erittäin nälkäinen.”
Kerow on yksi miljoonista ihmisistä, jotka kärsivät Somaliaa koetelleesta kuivuudesta. Sadekausi on jäänyt maassa väliin jo neljänä perättäisena vuonna. Etelä- ja Keski-Somalian kaupunkeihin on alkanut virrata ihmisiä, jotka ovat lähteneet liikkeelle sen jälkeen kun heidän viljelysmaansa tuhoutui tai tuotantoeläimensä, kuten kamelit, naudat, vuohet ja lampaat, kuolivat kuivuuden vuoksi. Kuivuutta pakenevia lapsiperheitä ja vanhuksia on asettunut myös pääkaupunki Mogadishuun hätäisesti kyhättyihin leireihin ilman kipeästi tarvitsemaansa humanitaarista apua.
Hassan Mohamed Ali, neljän lapsen isä Allafooton kylästä Shabeellaha Hoosen alueelta Mogadishun pohjoispuolella kertoo, ettei hänen perheensä ole joutunut lähtemään taistelujen tai sisällissodan, vaan kuivuuden vuoksi.
”Meillä ei ole mitään annettavaa lapsillemme. Ei ole vettä, laumat kuolivat, maatilat kuivuivat, siksi olemme täällä tällä leirillä Mogadishun Dayniile-alueella. Tarvitsemme vettä, käymälöitä ja ruokaa, ja pyydämme veljiämme ja hallitustamme antamaan meille kiireellistä humanitaarista apua.”
Samalta alueelta Buulo Warbon kylästä kotoisin oleva Fartun Mohamed kertoo juuri ja juuri selvinneensä viiden lapsensa kanssa maatilansa kuivuttua. Hänen perheensä tarvisee nyt kiireellistä hätäapua.
Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) julkaiseman raportin mukaan tämän vuoden syyskuuhun mennessä 7,1 miljoonaa somalialaista (lähes 50 prosenttia väestöstä) tulee kärsimään vakavasta elintarviketurvan epävarmuudesta tai pahemmasta. Heistä 213 000:n arvioidaan tuolloin kärsivän katastrofaalisesta nälästä ja nälkäkuoleman uhasta. Vielä huhtikuussa luvun arvioitiin olevan 81 000.
Luvut kertovat elintarviketurvatilanteesta, jonka odotetaan heikkenevän nopeasti tulevina kuukausina. YK:n virastot ja kumppanit keskittävät nyt rajalliset resurssinsa nälänhädän ehkäisyyn ja haavoittuvimmassa asemassa olevien suojeluun meteorologisten järjestöjen varoittaessa, että tänä vuonna voi olla jälleen kerran tulossa keskimääräistä kuivempi sadekausi.
Maailman ruokajärjestön (WFP), Unicefin, FAO:n ja YK:n hätäaputoimiston (OCHA) yhteisessä lehdistötiedotteessa YK:n pääsihteerin humanitaarisen avun apulaiserityisedustaja Adam Abdelmoula toteaa: ”Edessämme voi olla mahdollinen suuronnettomuus. Jos emme toimi nyt, se on traagista lukemattomille somalialaisperheille. Somalia on vaarassa joutua ennennäkemättömään viidenteen peräkkäiseen epäonnekkaaseen sadekauteen, mikä tarkoittaa, että sadattuhannet ihmiset ovat vaarassa joutua nälänhädän uhreiksi. Edellinen vakava nälänhätä vuosina 2010–2011 maksoi 260 000 somalialaisen hengen. Emme voi antaa saman toistua vuonna 2022. Sen välttämiseksi on toimittava kiireellisesti ja tehtävä enemmän kuin nyt.”
Vuoden 2021 puolivälin jälkeen kuivuuden vuoksi on kuollut noin kolme miljoonaa tuotantoeläintä. Lihan- ja maidontuotannon väheneminen on osaltaan johtanut aliravitsemuksen pahenemiseen erityisesti pienten lasten keskuudessa paikallisesta tuotannosta riippuvaisilla paimentolaisalueilla. Toukokuussa arvioitiin, että vuoden loppuun mennessä 1,5 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Heistä jopa 386 400 on todennäköisesti vakavasti aliravittuja, mikä on 55 000 enemmän kuin arvioitiin aiemmin.
Somalian uusi hallitus: Etusija kuivuudesta kärsivien auttamiselle
Somalian äskettäin virkaan astuneen presidentin Hassan Sheikh Mohamudin mukaan hänen hallituksensa asettaa etusijalle maan humanitaarisen tilanteen ratkaisemisen ja kuivuuden koettelemien somalien tukemisen.
Mohamud nimitti heti presidentiksi valintansa jälkeen Abdirahman Abdishakuur Warsamen erityislähettilääkseen työskentelemään kuivuuden lievittämiseen liittyvien toimien koordinoimiseksi. Presidentti vieraili Lounais-Somalian osavaltion väliaikaisessa pääkaupungissa Baidoassa ja tapasi sen laitamilla sijaitsevien maan sisäisten pakolaisten leirien asukkaita.
Puhuessaan toimittajille presidentti sanoi, että hän on henkilökohtaisesti kokenut vuosien 1974 ja 2011 kuivuudet. Presidentti vetosi niin kotimaassaan kuin ulkomailla asuviin somaleihin ja kansainväliseen yhteisöön, jotta nämä auttaisivat toistuvista luonnonkatastrofeista ja heikentyneestä turvallisuustilanteesta kärsivien alueiden asukkaita, ja vaati valtion virastoja nopeuttamaan toimintaansa kuivuudesta kärsivien auttamiseksi.
”Kehotan somalialaisia kaikkialla auttamaan kuivuudesta kärsineitä, ja osoittamaan solidaarisuutta ja veljeyttä. Leireillä oleville somalialaisille lapsille tulisi tarjota perussosiaalipalveluja, johon kuuluu myös oppimistilojen rakentaminen.”
Al-Shabab hankaloittaa humanitaarista avustustoimintaa
Presidentti Hassan Sheikh Mohamud sanoi Baidoan-vierailullaan, että hallituksen terroristijärjestöksi julistama militanttiryhmä, al-Qaidan somalialainen sisarjärjestö al-Shabab kiristää avustuksia jo valmiiksi kuivuudesta kärsiviltä asukkailta, eikä heille jää muuta vaihtoehtoa kuin paeta kotitiloiltaan.
”Vaikka sataisi, on heidän pakko maksaa al-Shababille rahalla, jota heillä ei ole, voidakseen jatkaa viljelyään.”
Mogadishussa sijaitsevan Hiraal-instituutin helmikuussa 2022 julkaiseman Al-Shabab’s Arsenal – From Taxes to Terror -raportin mukaan terroristiryhmän arvioidaan keränneen veroja vuonna 2021 noin 180 miljoonaa dollaria.
Suomessa asuva somalidiaspora mukana avustamassa kuivuudesta kärsiviä
Somalian itsenäisyysviikon lähestyessä kansanedustaja Suldaan Said Ahmed ehdotti, että Suomessa asuvat somalit yhdistäisivät ponnistelunsa ja järjestäisivät yhteisen juhlan kerätäkseen rahaa kuivuudesta kärsivien tukemiseksi.
Haastattelussaan Suldaan Said Ahmed kertoi, että kuivuudesta kärsivät myös Kenian, Etiopian ja Djiboutin somalialaiset ja vaati kaikkien somalialaisten yhteistoimintaa. Kansanedustaja sanoi, että hän aikoo tavata Afrikan sarven alueella toimivia järjestöjä ja tekevänsä parhaansa kuivuuden koettelemien ihmisten tukemiseksi.
Samoin monikulttuurijärjestöjen valtakunnallisen yhteistyöverkoston Moniheli ry:n toiminnanjohtaja Abdirahim ”Husu” Hussein totesi, että Somalian kuivuuden aiheuttamat ongelmat voidaan ratkaista sekä Somalian hallituksen että Somaliassa ja ulkomailla asuvien somalien koordinoiduilla toimilla.
”Presidentti siirsi kuivuuden lievittämisen erityislähettiläälle. Yhdessä toimimalla voimme vaikuttaa asioihin.”
Juttu on julkaistu ensimmäisenä Rauhanpuolustajat verkkosivulla
Teksti: Mohamed Ibrahim
Suomennos: Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Suomen Somali Media Verkoston vastaava päätoimittaja. Verkosto on vastikään avattu verkkomedia somaliankielisille maahanmuuttajille.
Pääkuva: 91-vuotias Hawo Aden Kerow saapui kesäkuun alussa Doolowissa sijaitsevalle Ladanin leirille.