Uussuomalainen, Vantaalainen ja kansanedustaja Hussein al-Taee (sd) kutsui koolle ensimmäisen uussuomalaisten vaikuttajien kesäleirin Espoon Luukkiin 4.7.2021. Leirin tarkoitus oli keskustella yhteisestä Suomesta ja mikä on uussuomalaisten rooli Suomen hyvinvoinnin varmistamisessa pitkälle tulevaisuuteen.
Päiväleiriin osallistui 67 osallistujaa kuudesta suomalaisesta puolueesta, 15 eri kansallisesta taustaa ja seitsemästä suomalaisesta kaupungista.
Leirissä kuultiin koollekutsuja kansanedustajaa al-Taeein (sd) lisäksi korkea-arvoisia vieraita; Presidentti Tarja Halonen, kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihreä liitto) ja kansanedusta Maria Guzenina (sd).
Arvovieraat kiittivät leirin järjestäjää al-Taeea ja kehottivat uussuomalaisia olemaan täysivaltaisesti mukana Suomen tulevaisuuden suunnittelussa eli Suomi, jossa kaikilla on taustoista riippumatta mahdollisuus olla osana yhteiskuntaa.
Leiripäivän aikana osallistujat keskustelivat ryhmittäin uussuomalaisten rooli nykysuomessa ja miten uussuomalaisten hyvä integraatio yhteiskuntaan voisi rikastuttaa suomalaista päätöksentekoa ja toimeenpanoa.
Osallistujat saivat myös mahdollisuutta tutustua toisiinsa ja samalla verkostoitua, jotta syntyisi mahdollisuus toimia yhteisesti tulevaisuudessa suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta ajatellen.
Lopussa kuultiin ryhmien pohdintaa uussuomalaisten roolista yhteisessä Suomessa ja mikä on uussuomalaisten rooli Suomen hyvinvoinnin varmistamisessa pitkälle tulevaisuuteen ja miten uussuomalaisten hyvä integraatio yhteiskuntaan voisi rikastuttaa suomalaista päätöksentekoa ja toimeenpanoa.
Ryhmien viestit olivat selkeitä: enemmän uussuomalaisia integraatioon ja koulutukseen liittyviä päätöksenteoissa ja sen toimeenpanoissa, uussuomalaisten on itse oltava aktiivisempi omien ja koko maan asioiden edistämisessä, lisää ja kohdennettuja koulutuksia opettajille ja kouluttajille, jotka työskentelevät maahanmuuttajien kanssa.
Lisäksi ryhmät toivat esille, miten S2-opetus (suomi toisena kielenä) negatiivisesti vaikuttaa uussuomalaisten lapsiin ja ehdotti inklusiivista yhteistyötä sen poistamiseen, sillä todettiin, että tähän opetukseen osallistuminen vaikeuttaa tietyllä tavalla esimerkiksi uussuomalaisten lasten pääsyä korkeakouluihin.
Median rooli ja sen vaikutus yhteiskunnan ajattelutapaan on myös ollut yksi keskeisistä aiheista, jonka tärkeydestä jokainen ryhmä korosti pohdinnassaan.
Ryhmät suosittelivat, että uussuomalaiset pyrkisivät toimittajan uraan ja mediataloihin, jotta valtamediasta tulisi ajankohtaisia ja monipuolisia uutisia niin uussuomalaisista kuin kantasuomalaisista. Tämä poistaisi mahdolliset harhaanjohtavat ja ennakkoluuloiset tiedot uussuomalaisista, jotka ovat valitettavasti usein esille valtamediassa.
Leirin loppusessiossa tarjottiin osallistujille erittäin maukasta ja herkkulista monikulttuurista ruokaa elävän muusikin kera.
Lopussa kansaedustaja, leirin järjestäjä al-Taee kiitti valtavasti osallistujia ja lupasi lisää uussuomalaisten leirejä tulevaisuudessa, sillä tämän kaltaisten leirien tärkeydestä on oltu samaa mieltä.
Teksti: Abdi Musse Mohamud
Kirjoittaja Suomen somalimediaveroston päätoimittaja, Vikesin kouluttaja, kääntäjä ja tulkki
SSMV