Somaliassa nuoret ovat taas liikkeellä ja äänessä. Mieltä on osoitettu rauhan, väkivallattomuuden ja rauhanomaisten ja reilujen vaalien puolesta.
Tausta
Somalian poliittinen tilanne on ollut lähellä sekasortoa ja aseellista yhteenottoa. Somalian pääministeri pisti pahasti jakaantuneet poliittiset palaset uudelleen järjestykseen ja johtaa maata kohti vaaleja, jotka ovat vielä kaukana vapaista vaaleista.
Silti arvaamattomia tilanteita on odotettavissa, ja epäsuoraa vaalitapaa noudattavien vaalien jo sovitut aikataulut eivät ole pitäneet. Epävarmuus, rauhaa uhkaavat synkät pilvet ja turvattomuuden tunne vaalien alla ovat ensisijaisia huolenaiheita kaikkialla Somaliassa mutta etenkin nuorten keskuudessa.
Nykyaikataulun mukaan parlamenttivaalit alkaisivat 12. elokuuta ja päättyisivät 2. syyskuuta. Niiden jälkeen seuraisivat presidentinvaalit 10. lokakuuta.
Nykytilanne
Vaalijärjestelyt alkoivat Somaliassa 29. heinäkuuta, mutta epävarmuus niiden onnistumisesta vahvistuu päivä päivältä. Jos vaalien järjestämisessä epäonnistutaan, on seurauksena todennäköisesti anarkiaa ja aseellisia yhteenottoja. Somalian tämänhetkinen vallanjakosysteemi nojautuu pitkälti klaanijärjestelmään, joka puolestaan kärsii elinikäisestä luottamuspulasta klaanien ja niiden alaklaanien välillä vallitsevan kostokierteen takia.
Huolestuneet nuoret ja rauhanaktivistit ovat taas liikkeellä, sillä tavallisten kansalaisten pelko mahdollisesta väkivallasta vaalien alla on suuri. Sosiaalisessa mediassa on tavallisesti käyty kiivasta keskustelua vaalien aikana mahdollisesti syntyvästä väkivallasta ja keinoista sen torjumiseksi.
U Istaag Dalka iyo Dadka (Puolusta maata ja kansaa) -foorumin kutsusta ja kehotuksesta nuoret ovat marssineet Somalian pääkaupungissa Mogadishussa ja myös muissa kaupungeissa, esimerkiksi Baidoassa ja Kismayossa.
Nuoret lähettivät äänekkään ja selkeän viestin vaalien järjestäjille, ehdokkaille ja ehdokkaiden valinnassa mukana oleville klaanipäälliköille. Nuorten viesti on lyhyt mutta elintärkeä: ”Emme halua sotaa, haluamme rauhaa. Haluamme läpinäkyvyyttä vaalien järjestelyissä, emme halua korruptiolla valittuja kansanedustajia.”
Foorumin perustaja Abdirahman Yusuf Ali varoittaa parlamenttivaaliehdokkaita käyttämästä rahojaan saadakseen edustuspaikkoja laittomasti. ”Ne, jotka päättävät ostaa näitä tärkeitä paikkoja, varmasti jonain päivänä kohtaavat korruption seuraamukset lain edessä”, Abdirahman perustelee varoituksiaan.
Toive
Monet pitävät toiveajatteluna, että oman klaanin tai alaklaanin kautta valitut kansanedustajat tekisivät maan puolesta hyviä ja laillisia aloitteita, koska heidät valittiin sillä ehdolla, että toimisivat parhaansa mukaan oman klaaninsa puolesta.
Kysymys kuu
luu, miten koko kansan ja klaanin intressit voidaan sovittaa yhteen.
On kiistämätöntä, että klaanit itse ja niiden omilla järjestyksillä valitut kansanedustajat ovat klaanien edustajia parlamentissa kansanedustajien asuissa.
Monien mielestä on kuitenkin toivoa päästä yli klaanien vaikutuksesta vaaleihin ja vallanjakoon.
Suunnanmuutokseen Somalia tarvitsee luotettavia, osaavia ja ennen kaikkea koko maata edustavia kansanedustajia. Jos parlamenttiin saadaan kansanedustajia, joiden sitoumus politiikkaan on kansan tasolla, siirtyvät Somalian poliittisen kentän pelaajat klaaneista kansaan.
Klaanipäälliköiden rooli tulevissa vaaleissa
Nyt on korkea aika muistuttaa klaaniedustajia, jotka tavalla tai toisella vaikuttavat kansanedustajien valintaan, että koko maan tulevaisuus on heidän armoillaan. Jos he valitsevat omien klaaniensa jäsenistä niitä ihmisiä, jotka klaanien sisällä tunnetaan hyvinä, luotettavina ja rehellisinä, silloin valitsijat toimisivat sekä oman klaaninsa että koko maan intressien puolesta.
Somalialaisten enemmistö on nuoria, ja heidän motivaationsa ja halunsa vaikuttaa oman maan tulevaisuuteen poliittisella ja sosiaalisella tasolla ovat lisääntyneet. Heitä on nähty ennenkin kaduilla rohkeasti osoittamassa mieltään rauhan ja poliittisen vakauden puolesta.
Toivo elää, ja kansa haaveilee nuorisojohtoisesta muutoksesta Somalian poliittiseen kenttään.
Juttu on julkaistu ensimmäisenä Rauhanpuolustajat-lehdessä
Kuvat: Said Yusuf Wasrame
Teksti: Abdi Musse Mohamud
Kirjoittaja on toimittaja, Suomen somalimediaverkoston päätoimittaja, kääntäjä ja tulkki